szélenergia

A szélenergia

A szélenergia bárhol elérhető, korlátlanul megújuló, tiszta energiaforrás, amelyet biztonságosan és hatékonyan lehet hasznosítani akár mechanikai munkára (szélerőgépek), akár villamosenergia-termelésre (szélgenerátora). A szélenergia-hasznosító berendezések gyors innovációnak köszönhetően modern technológiával készülnek, amelyek károsanyag-kibocsátás nélkül, fenntartható energiatermelést képesek biztosítani hálózattól távoli területeken is. Előnyös tulajdonságai révén vált a világon a leggyorsabban fejlődő energiatermelési módozatává. Erre a megújuló energiaforrásra alapozva az unokáik számára is reményteljesebb, jobb jövő épülhet.

A talaj közeli szélviszonyokat alacsony indítási sebességű szélerőgépek és kisebb szélgenerátorok már hatékonyan tudják hasznosítani. Az általános vélekedéssel ellentétben, hazánkban is van hasznosítható szélenergia kincs, hiszen a szél nálunk is fúj. Alapvetően a hasznosítás célja határozza meg, hogy milyen típusú és milyen magasan elhelyezett szélenergia-hasznosító berendezés lesz a legmegfelelőbb igényeink kielégítéséhez. A szélerőgépekhez a legmegfelelőbb magasság a 10-30 m.


A szélenergia felhasználható villamosenergia-termelésre (ezeket a berendezéseket nevezzük szélturbinának, szélgenerátornak vagy szélerőműnek) és mozgási energia előállítására is. Utóbbi az ún. szélerőgép, amelynek klasszikus formája a szélmalom. A szélerőgépeket napjainkban is leginkább a mezőgazdaságban használják vízszivattyúzásra, öntözésre, vagy pl. halastavak levegőztetésére.


A szélerőgép általában sűrű lapátozású rotorral ellátott szélerőgépek kiválóan használhatók vízkiemelésre. Az így nyert vizet általában öntözésre, állatok itatására, kommunális vízellátásra használják. A viszonylag folyamatos működtetés érdekében a szélerőgépeket úgy alakítják ki, hogy már alacsony szélsebesség (2 m/s) esetén is üzemeljenek.


Sajnos városi környezetben a hagyományos szélerőművek nehezen használhatók, mert a környező házak szélárnyékot, turbulenciákat okoznak, nem fog kielégítő hatékonysággal működni a rendszer.

Vannak már olyan fejlesztésű kis szélerőművek, szélgenerátorok, amelyek városi-, kertvárosi övezetben is használhatóak biztonsággal, nagy hatásfokkal.

Vidéken, a külvárosokban érdemes kipróbálni a mikro turbinákat, ha napelemtáblákkal kombinálod az energiatermelést jobb hatásfokot lehet kihozni belőle.