napkollektor

Napkollektorok

A napkollektorok lényege, hogy a belsejében keringő hőhordozó folyadék felmelegszik, és átadja a hőjét egy megfelelően szigetelt, vízzel teli hőtároló tartálynak. Ebből a tartályból aztán a melegvíz kiszolgálja az épület használati melegvíz igényét, vagy akár a központi fűtéshez hasonló módon a fűtendő épületbe áramlik, padló- vagy mennyezetfűtéses rendszerben keringetve.

A napsugarat minden fekete színű, matt felületű anyag a reá jellemző hatásfokkal elnyeli, amíg a hőmérséklete nem emelkedik a környezete fölé, ezt követően maguk is sugárzóvá válnak, ami már veszteséget jelent. Itt van nagy jelentősége a jó tervezésnek és a jó műszaki megoldásoknak.

Egy jól megtervezett napkollektoros rendszer képes ellátni akár 6-7 hónapon keresztül a használati melegvíz fogyasztás 100%-át (teljesen ingyen, nincs fenntartási költség), de még a téli időszakban is akár a 30%-át fedezi.

Jelenlegi jó minőségű napkollektoroknak a beruházási költsége akár 3-4 év alatt is megtérül, ezután a 30-50 éves élettartamuk alatt áruk többszörösét is megtermelik, illetve megspórolják.

Ma már a piacon több olyan cég is van, aki napkollektoros rendszereket kínál, a bőség persze nem jelent feltétlenül minőséget is. Reálisan szükséges mérlegelni és dönteni, tisztában kell lenni azzal, hogy a napkollektorokkal mennyi energiát lehet majd hasznosítani, és ezzel milyen részarányban lehet fedezni a ház, illetve épület hőigényét.

Nagy méretű, központi naperőművek építésére a magyarországi klíma nem alkalmas, azonban sok kis méretű, lokális napkollektoros rendszerrel érezhetően csökkenteni lehetne az ország fosszilis energiahordozó felhasználását, és így a környezetszennyezés mértékét is.