napenergia

 

Napenergia

A Napból a Földre hatalmas energiamennyiség érkezik. 20 m2 földfelületre egy év alatt érkező energia elegendő egy átlagos család teljes energiaszükségletének kielégítésére, és ez a hatalmas energia kihasználható.


A megújuló energiaforrások általában közvetlenül vagy közvetett módon a Napból származnak. Közvetlen módon a napenergiát alapvetően három területen hasznosíthatjuk: a napkollektorokat a fűtés és használati melegvíz készítés területén, napelemeket elektromos áram előállításához, valamint az építészetben az ún. passzív napenergia hasznosítás.

Az utóbbi esetben a házat úgy kell megépíteni, hogy az ablakokon télen sok napfény jusson a lakásba, és felmelegítse annak levegőjét.

Az aktív napenergia-hasznosítás azt jelenti, hogy a napenergiát valamely, speciálisan erre a célra készített berendezés segítségével átalakítjuk olyan energiává, amelyet a háztartásban közvetlenül fel tudunk használni


Tovább lehet vizsgálni a háztartást abból a szempontból, hogy mely háztartási munkafolyamatoknál hasznosítható még a napenergia. Lehetőség van például termények szárításánál vagy gyümölcsök aszalásánál a napenergia felhasználásra, vagy érdekes feladat lehet nyáron a szabadtéri főzés megvalósítása naptűzhelyekkel.


A napenergia maximális kiaknázása szükséges lépés ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható energiaellátást, megvédjük bolygónkat és az elkövetkező generációk egészségét.


Napkollektorok

A napkollektorok lényege, hogy a belsejében keringő hőhordozó folyadék felmelegszik, és átadja a hőjét egy megfelelően szigetelt, vízzel teli hőtároló tartálynak. Ebből a tartályból aztán a melegvíz kiszolgálja az épület használati melegvíz igényét, vagy akár a központi fűtéshez hasonló módon a fűtendő épületbe áramlik, padló- vagy mennyezetfűtéses rendszerben keringetve.

A napsugarat minden fekete színű, matt felületű anyag a reá jellemző hatásfokkal elnyeli, amíg a hőmérséklete nem emelkedik a környezete fölé, ezt követően maguk is sugárzóvá válnak, ami már veszteséget jelent. Itt van nagy jelentősége a jó tervezésnek és a jó műszaki megoldásoknak.

Egy jól megtervezett napkollektoros rendszer képes ellátni akár 6-7 hónapon keresztül a használati melegvíz fogyasztás 100%-át (teljesen ingyen, nincs fenntartási költség), de még a téli időszakban is akár a 30%-át fedezi.

Jelenlegi jó minőségű napkollektoroknak a beruházási költsége akár 3-4 év alatt is megtérül, ezután a 30-50 éves élettartamuk alatt áruk többszörösét is megtermelik, illetve megspórólják.


Ma már a piacon több olyan cég is van, aki napkollektoros rendszereket kínál, a bőség persze nem jelent feltétlenül minőséget is. Reálisan szükséges mérlegelni és dönteni, tisztában kell lenni azzal, hogy a napkollektorokkal mennyi energiát lehet majd hasznosítani, és ezzel milyen részarányban lehet fedezni a ház, illetve épület hőigényét.


Nagy méretű, központi naperőművek építésére a magyarországi klíma nem alkalmas, azonban sok kis méretű, lokális napkollektoros rendszerrel érezhetően csökkenteni lehetne az ország fosszilis energiahordozó felhasználását, és így a környezetszennyezés mértékét is.


Napelemek

A napelem abban különbözik a napkollektortól, hogy nem hõt, hanem elektromos áramot termel. Régebben is találkoztunk napelemmel pl. a számológépekben, de mára már háztartások, épületek energiaellátásához is hozzá tud járulni.

Amikor a napelem modulok termelnek, ellátják a fogyasztót árammal, amikor nem, a szükséges energiát a normál hálózatról lehet felvenni. Amikor több energia termelődik, mint amennyit felhasználunk, a maradék energiát akkumulátor segítségével tárolhatjuk, vagy a megfelelő csatlakozás kiépítése után a normál hálózatra táplálhatjuk vissza.

A napelemtáblákat számtalan méretben lehet vásárolni, kisebb paneleket a számítógép működtetésére, vagy a mobiltelefon töltésére lehet használni a természetben, de léteznek nagyobb méretben, amelyek a háztartás energiaigényének kiszolgálására alkalmasak. A napelemtáblákat, ha a tetőn, dél felé tájolják, lehetőleg mindenfajta árnyéktói mentes felületen, mert a legkisebb árnyékolás is drasztikusan csökkenti az energiatermelő képességüket. A paneleket erősen kell rögzíteni a tetőszerkezethez, mert a nagy felülete miatt a szél nagy erővel kapaszkodhat beléjük. A napelemtáblák gyártása az elmúlt években nagytömegűvé és viszonylag olcsóvá vált, és várható hogy a jövőben még nagyobb hatásfokú, olcsóbb megoldások jelennek meg. A következő években a napelemtáblák, a kompakt fénycsövek, és a LED-tipusú lámpák együttesen terjednek el, és váltják fel a mai izzólámpákat.


Passzív napenergia-felhasználás

A passzív napenergia-hasznosítás azokat az építészeti megoldásokat fogja össze, melyek segítenek épületeinkben a napenergia minél hatékonyabb felhasználásában. Egy jól megtervezett, megfelelően tájolt szolárházban a fűtési és világítási energia jelentős részét megtakaríthatjuk. Az ún. passzívházak a napenergia hasznosításán kívül megfelelő építőanyagok és szigetelés, szellőztető rendszerek, és napkollektorok segítségével érik el a rendkívül alacsony, legfeljebb 15 kWh/m2/év energiafelhasználást. Egy magyarországi átlagos lakóépület energiaigénye 250-450 kWh/m2 év.


Fűtés napenergiával

Hasonlóan a napenergiával működő gyümölcsszárítóhoz, építhetünk napfény üzemű légmelegítőt is. A napfényüzemű légmelegítő egy üveggel, vagy átlátszó műanyag lappal fedett, belül fekete, kétrétegű doboz, amely felmelegíti a benne lévő levegőt. Érdemes úgy elkészíteni, hogy a doboz a szobából nyerje a hideg levegőt, és oda juttassa vissza a meleget. A napfényüzemű légmelegítővel nem lehet kiváltani a hagyományos fűtést, mert csak nappal üzemel, de mindenképpen költségcsökkentést érhetünk el vele, a passzív fűtései együtt nappal kiváltható az energiaigényes fűtés.


Főzés napfénnyel

Az elmúlt években indult fejlődésnek a napfényüzemű főzés, mint alternatíva, főleg a harmadik világban, ahol a természetes tüzelőanyagokból hiányt szenvednek. A napfény üzemű főzés alacsonyabb hőfokon történik, mint a hagyományos gáz, vagy elektromos főzés, így hosszabb ideig tart, de nem is ég le semmifajta étel. Télen nem nagyon működik a napfényüzemű főzés, általában elmondható, hogy ha az árnyékod rövidebb, mint a magasságod, akkor van a nap elég magasan ahhoz, hogy főzésre használható energiamennyiséget adjon.

Többféle napfényüzemű főzőegységet alkalmazhatsz, fényvisszaverő lapokkal, például alufóliával bevont kartonlapokkal irányíthatod a fényt a lábasra, amelyben főzöl, vagy kartondobozból készíthetsz napfényüzemű sütőt, vagy parabolaformát alakíthatsz ki tükrökből, vagy alufóliával borított kartonlapokból, amelyek egy pontra fókuszálják a fényt, így magasabb hőmérsékletet produkálnak. Mindegyik esetben fontos, hogy sötét színű lábast használj, lehetőleg fedővel együtt, mert ez jobban gyűjti, és jobban tartja a meleget, sokkal hatékonyabban tudod felhasználni a napfényt.

Számos tervrajz és ötlet található a www.solarcooking.orghonlapon, ahonnan letölthetők nemcsak a napfényüzemű főzőalkalmatosságok tervrajzai, de receptek és hasznos tanácsok is. Nyáron, hétvégi telken, horgászkirándulásokon mindenképpen megéri a napfényüzemű főzést alkalmazni, nem csak mert környezetkímélő, de végtelenül szórakoztató is egyben.

Az olyan nagy energiaigényű műveleteknél, mint a befőzés, érdemes kísérletet tenni a napfény üzemű főzéssel. Kicsit lassabb a művelet, mintha gáztűzhelyen főznénk, viszont garantáltan olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás.