napelem

Napelemek

A napelem abban különbözik a napkollektortól, hogy nem hõt, hanem elektromos áramot termel. Régebben is találkoztunk napelemmel pl. a számológépekben, de mára már háztartások, épületek energiaellátásához is hozzá tud járulni.

Amikor a napelem modulok termelnek, ellátják a fogyasztót árammal, amikor nem, a szükséges energiát a normál hálózatról lehet felvenni. Amikor több energia termelődik, mint amennyit felhasználunk, a maradék energiát akkumulátor segítségével tárolhatjuk, vagy a megfelelő csatlakozás kiépítése után a normál hálózatra táplálhatjuk vissza.

A napelemtáblákat számtalan méretben lehet vásárolni, kisebb paneleket a számítógép működtetésére, vagy a mobiltelefon töltésére lehet használni a természetben, de léteznek nagyobb méretben, amelyek a háztartás energiaigényének kiszolgálására alkalmasak. A napelemtáblákat, ha a tetőn, dél felé tájolják, lehetőleg mindenfajta árnyéktói mentes felületen, mert a legkisebb árnyékolás is drasztikusan csökkenti az energiatermelő képességüket. A paneleket erősen kell rögzíteni a tetőszerkezethez, mert a nagy felülete miatt a szél nagy erővel kapaszkodhat beléjük. A napelemtáblák gyártása az elmúlt években nagytömegűvé és viszonylag olcsóvá vált, és várható hogy a jövőben még nagyobb hatásfokú, olcsóbb megoldások jelennek meg. A következő években a napelemtáblák, a kompakt fénycsövek, és a LED-tipusú lámpák együttesen terjednek el, és váltják fel a mai izzólámpákat.