Dombház

Dombház - a környezetbarát lakhely

Hazánkban is egyre jobban terjed a régi-új építési mód: dombház, vagy más nevén földház. Bár a dombházak építése újmódi hóbortnak tűnik, a szélsőséges időjárású területeken - úgy az északi részeken mint Afrikában is - nagy múltja van az ilyen épületeknek. Az utóbbi években nálunk is egyre több ilyen ház épül. Egy dombháznak előnyei és hátrányai is vannak, most ezeket vesszük sorba.

A dombházak külső formái visszafogottak. Az örökzöld növényekkel fedett földlefutások és dombok között általában hántolt, natúr tégla, vagy kő felületű falazatok a jellemzőek, fagerendás előtetőkkel. Az ilyen házra jellemző továbbá az íves nyílászárók, előtetővel védett üvegfalak, valamint a tetőn elhelyezkedő felülvilágítók jellegzetes alakja. Néhány év elteltével a növényzettel fedett ház egybeolvad környezetével. Aki már próbált dombházat megtalálni egy településen, tudhatja, hogy ezek a házak mennyire képesek beleolvadni a környezetbe. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek az épületek általában a települések szélére épülnek, közelebb a természethez mint a központhoz.

A földdel fedett épületek egyik legnagyobb előnye a rendkívüli hőtároló képesség. A házon lévő 80-120cm vastag földtakaró nem engedi hogy a ház túlságosan kihűljön, vagy felmelegedjen. Éppen ezért az ilyen házakba nem szükséges klímaberendezés telepítése, és a fűtési rendszer kialakításakor is kisebb fűtési teljesítménnyel lehet számolni, mint a hagyományos házak esetében. Több építtető visszajelzései alapján tudjuk, hogy a fűtési költségek igen kedvezőek, illetve a fűtési szezon is rövidebb időszakot fog át mint azt megszokhattuk. Egy konkrét példával lehet legjobban érzékeltetni a ház hőtároló képességét: az egyik magyarországi ház tulajdonosa két hétre utazott el a téli időszakban. Miközben a külső hőmérséklet többször megközelítette a -20 ºC-ot, a ház belső hőmérséklete mindössze +12 ºC-ra hűlt le, miközben a két hét alatt semmiféle fűtési rendszer nem üzemelt a házban. A nagy földtömeg természetesen a hangszigetelésre is hatással van. Az ilyen házak belterei rendkívül csendesek.

Dombház építése esetén nem elhanyagolható, hogy sok újrahasznosított építőanyag kerülhet felhasználásra. Kis- vagy nagyméretű bontott tégla, és az építési költséget is lejjebb szoríthatjuk. Korábban több ház készült úgynevezett stabilizált földtéglából, de ez az építőanyag sajnos már nem rendelkezik mai építőipari minősítésekkel. Pedig a helyszínen előállítható építőanyagról van szó, így a szállítási költséget is megspórolhatták azok, akik ebben az időszakban építkeztek.

A dombház hátrányaival az építtetőnek már az engedélyezési eljárás során szembe kell néznie. A házak különleges jellege miatt az építési hatóságok által használt fogalmak nem mindig egyértelműek, nem mindig felelnek meg az előírásoknak. Aki ilyen ház építésén gondolkodik, nem árt ha előzetesen egyeztet az illetékes hatósággal. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, arról nem is beszélve, hogy a hatósággal kialakított jó viszony általában pozitív hatással van a hozzáállásukra.

Cégünk segít az aktuálisan adott területen érvényben lévő előírásoknak áttanulmányozásában, és az engedélyeztetések megszerzésében is.

Ezen házak szerkezetének igen nagy súlyt kell kibírniuk, így alkalmanként dongaboltozattal, illetve kupolás kialakítással találkozhatunk, az íves megoldások nagyon jól átvezetik a terheket a teherhordó talajnak, így csökkentve a szerkezetekre jutó terhelést. A fa szerkezetű ácsolattal készült házak is nagyon jól alátámasztják a földterhet – természetesen megfelelő statikai méretezéssel ellenőrizve. Az íves falak miatt a ház berendezései és a bútorok megválasztása és elhelyezése az átlagosnál jóval nagyobb kreativitást igényel, akin egyedi tervezéssel megoldhatóak.

A dongáknak és kupoláknak a jótékony hatása azonban érezhető: a terek kitágulnak, és bár sok ember úgy gondolja, hogy egy földdel fedett épület beltere sötét, a kupolák felülvilágítóinak hála ezek a házak jóval világosabbak mint hagyományos társaik.

Végül vegyük az örök kérdést: mennyibe kerül?

Erre a kérdésre nem könnyű megfelelő választ adni. Összességében azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy olcsóbban, esetenként jóval olcsóbban ki lehet hozni a dombházak építési költségeit, mint a hagyományos házakét. Amit még ezen kívül nyerünk az a plusz. Az építőanyag olcsóbb lehet, nincs szükség tetőcserépre, viszont az íves nyílászárók drágábbak, mint a szögletesek.

Mindemellett, hogy az álmaink dombházának felépítése olcsóbb is mint ha egy hagyományos ház mellett döntöttünk volna, a ház energiamérlege jóval kedvezőbb, így a fenntartási költségek minimálisak, esetenként akár nulla is lehet.