a napenergiáról

Napenergia

A Napból a Földre hatalmas energiamennyiség érkezik. 20 m2 földfelületre egy év alatt érkező energia elegendő egy átlagos család teljes energiaszükségletének kielégítésére, és ez a hatalmas energia kihasználható.

A megújuló energiaforrások általában közvetlenül vagy közvetett módon a Napból származnak. Közvetlen módon a napenergiát alapvetően három területen hasznosíthatjuk: a napkollektorokat a fűtés és használati melegvíz készítés területén, napelemeket elektromos áram előállításához, valamint az építészetben az ún. passzív napenergia hasznosítás.

Az utóbbi esetben a házat úgy kell megépíteni, hogy az ablakokon télen sok napfény jusson a lakásba, és felmelegítse annak levegőjét.

Az aktív napenergia-hasznosítás azt jelenti, hogy a napenergiát valamely, speciálisan erre a célra készített berendezés segítségével átalakítjuk olyan energiává, amelyet a háztartásban közvetlenül fel tudunk használni

Tovább lehet vizsgálni a háztartást abból a szempontból, hogy mely háztartási munkafolyamatoknál hasznosítható még a napenergia. Lehetőség van például termények szárításánál vagy gyümölcsök aszalásánál a napenergia felhasználásra, vagy érdekes feladat lehet nyáron a szabadtéri főzés megvalósítása naptűzhelyekkel.

A napenergia maximális kiaknázása szükséges lépés ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható energiaellátást, megvédjük bolygónkat és az elkövetkező generációk egészségét.


Napkollektorok

Napelemek
Passzív napenergia-felhasználás és egyéb napenergia hasznosító berendezések